Jak powstaje ALVEO, czyli z wizytą w fabryce Akuna
Butelka ALVEO. Bierzesz ją codziennie do ręki nie zastanawiając się, przez jak wiele rąk musi przejść, by w końcu do Ciebie trafić. Gdzie powstaje ALVEO? Czy myślisz o tym wypijając rano jego kolejną miarkę?
Fabryka, w której powstaje ALVEO, hale produkcyjne, sprzęt, urządzenia, ekstrakty, sposób produkcji, badania – wszystko znajduje się pod nadzorem. Nie ma tu miejsca na przypadkowość ani margines błędu. Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się jak powstaje ALVEO, to tu znajdziesz na to pytanie odpowiedź!
Ekstrakty roślinne na ALVEO
Ekstrakty roślinne przeznaczone do wytwarzania ALVEO są produkowane na zlecenie Akuny przez firmy zewnętrzne. Głównie są to firmy z Kolumbii Brytyjskiej, czyli miejsca w Kanadzie, które wyróżnia najczystsze środowisko. Kiedy dostarczony ekstrakt zostanie przebadany, a wyniki odpowiadają kryteriom i specyfikacji, magazynuje się go w odpowiednio przygotowanym i kontrolowanym miejscu. Jeśli pojemniki z ekstraktami są otwarte, przechowuje się je w chłodniach. Tak zmagazynowane ekstrakty są gotowe do użycia w produkcji.
Na każdym etapie produkty, z których powstanie ALVEO, są badane i kontrolowane. Muszą spełniać surowe normy. Są to normy zgodne zarówno z certyfikatami jakości, posiadanymi przez Akunę, jak i standardami wewnętrznymi, dodatkowo ustanowionymi przez firmę.
Trzy, dwa, jeden… start!
Produkcję kolejnej partii ALVEO zaczyna się, kiedy przychodzi zamówienie od oddziału Akuny. Najpierw należy przygotować niezbędną dokumentację. Zawiera ona dane dotyczące procesów i zasad, według których przygotowano ekstrakty do produkcji ALVEO. Takie dokumenty informują również o tym, kiedy i jakie materiały oraz składniki są potrzebne, aby zrealizować złożone zamówienie.
Przed rozpoczęciem kolejnej serii hala produkcyjna i wszystkie znajdujące się w niej urządzenia, maszyny oraz pojemniki są dokładnie sprawdzane. Nie może być nawet cienia wątpliwości, że pozostało tam coś, co może wpłynąć na zanieczyszczenie ALVEO.

Mieszanie
Składniki do produkcji ALVEO przenosi się z miejsca magazynowania do hali, w której odbywa się mieszanie. Na początku składniki są dokładnie mierzone i ważone. Następnie miesza się je w specjalnym kontenerze, w proporcjach zgodnych z formułą produkcji ALVEO. Gotowa mieszanka przechodzi proces kontroli jakości.
Pasteryzacja
Po pozytywnym przejściu kontroli jakości mieszanka zostaje przełożona do kotłów pasteryzacyjnych. Na tym etapie dodawane są również do niej składniki nieziołowe: miód gryczany, syrop klonowy czy sok winogronowy. Kotły przez kilka minut się podgrzewa.
Po pasteryzacji przeprowadza się badania organoleptyczne, podczas których sprawdzany jest smak i kolor mieszanki. Jeśli wyniki są satysfakcjonujące, ALVEO przechodzi do następnej fazy produkcji – napełniania.
Napełnianie butelek
Mieszanka jest nalewana do butelek, które wcześniej zostały umyte i dokładnie sprawdzone pod względem czystości. Napełnione butelki ALVEO są zamykane odpowiednimi przykrywkami, które gwarantują ich szczelne zamknięcie. Następnie butelki przechodzą proces mycia wodą, aby nie pozostały na ich powierzchni żadne resztki produktu.

I kolejne badania
Tak przygotowane ALVEO składuje się na palecie. Również na tym etapie przeprowadza się badania. Próbki pobiera się losowo z kilku części serii. Badania na tym etapie obejmują testy laboratoryjne – mikrobiologiczne oraz na zawartość metali ciężkich.
Partia butelek, która czeka na wyniki, jest składowana w specjalnie przygotowanym w tym celu pomieszczeniu, spełniającym odpowiednie warunki. Po pozytywnym przejściu badania, butelki ALVEO przechodzą do działu etykiet.
Etykiety i nadawanie numerów
Na butelki nakładana jest folia termokurczliwa. Kiedy przejdą ten etap są pakowane do kartonów. Etykieta dla każdego kraju przygotowywana jest indywidualnie. Na naszej, polskiej, poza składem, znajduje się rekomendacja Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii.
Ponadto każdej butelce, niezależnie od tego do jakiego kraju zostanie ona wysłana, nadawany jest indywidualny numer. To właśnie dzięki niemu możesz sprawdzić oryginalność swojego ALVEO kontaktując się z biurem Akuna. Tak przygotowane butelki są gotowe do wysłania.
Jak powstaje ALVEO – animacja
Zobacz na krótkim filmie, jak od maleńkiego ziarenka, z którego wyrastają rośliny wchodzące w skład toniku, aż do gotowego produktu, powstaje ALVEO. Następnie dowiesz się szczegółowo jak – krok po kroku – przebiega sam proces produkcji ALVEO w fabryce firmy Akuna w Kanadzie.